Anita, moeder en zelf werkzaam als intern (leerling)begeleider in het onderwijs, ziet goede kindercoaches vooral als een aanvulling op het traditionele aanbod van jeugdhulpverleners.

“Het is voor veel ouders laagdrempeliger om een kindercoach te bezoeken dan bijvoorbeeld een psycholoog of een maatschappelijk werker. Je zou het als een tussenstop kunnen zien: werkt het voor een kind om eerst een traject bij een kindercoach te volgen, dan is dat mooi. Zo niet, dan kun je verder gaan kijken wat er aan de hand is.”

Anita raakte bekend met de praktijk van Scharff toen ze twee kinderen bij haar op school vrolijker en meer weerbaar in het leven zag staan na een weerbaarheidstraining bij Kindercoach Utrecht. Toen haar eigen zoon zich begon af te sluiten en met steeds minder plezier naar school ging, besloot ze Scharff zelf in te schakelen.

“Er gebeurde iets bij onze zoon. Hij ging samen met andere kinderen aan de slag in de kindertraining ‘Ik ben blij met mijzelf’, waarin hij ontspanningsoefeningen deed, praatte, danste, luisterde en tekende. Onze zoon vond het geweldig.

Hij riep zelfs een keer dat hij het helemaal niet erg vond om een kinderfeestje te missen, want hij ging net zo lief naar Silvia, met wie hij een afspraak had staan. ”Hij zat al snel veel minder ‘in zijn hoofd’: hij durft nu te zeggen wat hij vindt en als hij geen zin heeft om met een vriendje af te spreken, dan geeft hij dat aan.”

Inmiddels ligt de folder van Scharff ook bij Anita op school en raadt ze ouders af en toe aan om met laagdrempelige problemen die zich ook thuis voordoen bij hun kinderen naar Scharff te gaan.

“Ik weet dat kinderen bij Silvia levenslessen krijgen die ieder kind wel kan gebruiken en ik weet dat ze goed is. Maar ik verwijs niet zomaar mensen door naar een kindercoach. Ik krijg wel wekelijks mails of telefoontjes van nieuwe coaches in de regio die een gesprek met mij willen, maar daar begin ik niet aan. Ouders kunnen die coaches online zelf ook vinden. Bovendien zijn er ook problemen die beter op school opgelost kunnen worden of waarmee kinderen beter afzijn bij een psycholoog.”